Catalaanse Tortilla!

Spanjaarden kennen een onvoorwaardelijke liefde voor de Tortilla en dit gerecht staat dus in de top tien van de Spaanse keuken. Als we kijken naar de bereiding en de gebruikte ingrediënten dan merken we al vlug dat dit verschillend is voor iedere regio. En elke Spaanse Tapasbar maakt er nog eens een plaatselijke varianten van . Omdat we in L’Escala zitten kiezen we voor een Catalaanse variant. De schoonheid van het recept zit hem in de geniale combinatie van eenvoudige ingrediënten uit de Spaanse keuken: aardappel, olijfolie, ui, chorizo en ei.

Ingrediënten

250 g aardappel, 1 ui, 75 g spek of worst, ¼ l olijfolie, 4 eieren, 50 g lichtharde kaas, 1 teentje knoflook, peper en zout, bieslook.

Bereiding 

* Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes van 3 mm. Was de plakjes in water om het overtollige zetmeel te verwijderen. Pel de ui en snij deze in dun schijfjes.

* Snij de worst of het spek in kleine stukjes.

* Verwarm wat olijfolie in een pan en bak hierin het mengsel van uienringen, stukjes worst en aardappelschijfjes. Laat het geheel sudderen (een laag vuurtje) tot de aardappelschijfjes zacht geworden zijn en een lichtbruine kleur hebben. Na een 10-tal minuten mag je de pan afgieten.

* Klop de eieren in een kom en voeg hieraan het mengsel van de gestoofde uienringen, de worst (spek) en de schijfjes aardappel toe. Afkruiden met peper en het geplet teentje knoflook. Voeg tot slot nog wat geraspte kaas toe.

* Neem een antikleefpan en voeg 3 tot 4 eetlepels olijfolie toe. Als deze op temperatuur is giet je het mengsel in de pan en laat je het geheel 8 tot 10 minuten sudderen op een laag vuurtje.

* Schud de pan zodat de tortilla los komt van de bodem. Draai met behulp van een plat bord (of deksel) de tortilla om en bak de andere kant nog een 3-tal minuten.

* Serveer het geheel op een plat bord en garneer eventueel met wat bieslook.

Het geheel kan zowel koud als warm geserveerd worden. Als voorgerecht of op een baguette met tomaat of in blokjes of puntjes als tapa.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap