Stierengevechten

Categorie: 
Overige
Dutch

Als u nog nooit een stieregevecht heeft gezien, dan biedt een vakantie aan de Costa Brava Matador met capau een mooie gelegenheid. Misschien wekt het schouwspel uw afkeer op en is de eerste keer ook de laatste geweest., misschien ook wordt u een 'aficionado' voor het leven. Hoe dan ook, u zult moeten toegeven dat de 'corrida', Spanjes nationale fiësta, een unieke en onvergetelijke belevenis is.

De matador bespeelt de stier met een capa Picadores hitsen de stier op Banderillos dagen de gewonde stier uit De matador valt uit met de capa. De estocada recibiendo ziet men zelden
Het gevecht is in drie 'tercios' (derden) verdeeld. Elk bedrijf dient om de stier af te matten.
In het eerste bedrijf komt de stier de De picadorarena in en wordt door helpers beziggehouden, waarbij de matador de gang en de hoornbeweging van het dier kan bestuderen.

Dan neemt de matador over om de stier zelf te beproeven, waarbij hij gebruik maakt van de grote gele 'capote'. Dit is wel het mooiste deel van het gevecht. Elke beweging van de matador is erop gericht de stier op de onontkoombare finale voor te bereiden.
In het tweede tercio stoot de 'picador' zijn lans diep tussen de schouderspieren van de stier. Hiermee wordt een dubbel doel beoogd: de stier af te matten en hem te dwingen zijn kop zo te laten hangen dat de matador zijn degen kan plaatsen. De toeschouwers jouwen de picador altijd uit, niet uit sympathie voor de stier, maar omdat de stier zijn kracht en vechtlust verliest, als hij de speer teveel gebruikt.

Na de picador komen de 'banderillos', die spiesen in de schouders van de stier steken om erachter te komen met welke hoorn de stier het liefst stoot.

In het laatste tercio bevecht De banderillosde matador de stier met de kleine donkere 'muleta'. Langzamerhand wordt hij de meerdere van de stier, waarbij het zelfs zover komt dat hij de stier de rug kan toekeren en weg kan wandelen.

Dan volgt de climax, het moment van de waarheid. de stier is nu theoretisch volkomen onder controle. De matador richt langzaam zijn degen en stoot deze , terwijl hij gevaarlijk over de horens naar voren leunt, in een uiterst kleine vitale plek tussen de schouderbladen, waardoor de stier vrijwel onmiddellijk wordt gedood.

Al naar gelang de betoonde moed en de kwaliteit van de prestatie zal 'el presidente' van het stieregevecht aangeven of de matador met één oor, twee oren of na een uitzonderlijke prestatie, met de staart van de stier beloond zal worden. De menigte geeft soms van zijn ingenomenheid met het gevecht blijk door met zakdoeken Matador met muletate zwaaien en handtassen, hoeden en 'botas' (wijnzakken) in de arena te gooien.
De hele vertoning, waarbij gewoonlijk zes stieren gedood worden door drie matadoren met hun teams, duurt ongeveer twee uur.
Waarschijnlijk heeft het schouwspel u met afgrijzen vervuld, gefascineerd of eenvoudig in verwarring gebracht. Met een beetje geluk zult u echter gaan begrijpen, waarom dit onvergetelijke ballet van de dood in Spanje als een kunstvorm wordt beschouwd.
Aan de Costa Brava kunt u uit een aantal arena's kiezen: één in San Feliz de Guixols, Gerona en Figueras en twee in Barcelona. De beste gevechten ziet u in Barcelona. 's Zomers komen daar de beroemdste matadoren en krijgt u het meeste waar voor uw geld.

Er zijn verschillende zitrangen in de arena.De estocada recibiendo ziet men zelden De beste is waarschijnlijk 'sol y sombra'; u heeft daar een gedeelte van het gevecht zon en de resterende tijd schaduw. U zit op beton, dus een kussentje is wel aan te raden. Probeer op tijd te komen, want een 'corrida' begint zelden te laat.

Op de voorverkoopkaarten alsook bij bestellen via uw hotel betaalt u een toeslag van 20 percent; u voorkomt daarmee, dat u langdurig in de rij moet staan voor de loketten van de arena's. Bij straatverkopers voor de poort betaald u vaak buitenissige prijzen.