Figueras / Figueres

Categorie: 
Rondom Empúries
Dutch

25 000 inw. hoogte 39 m

Museum 'Salvator Dali"Rond de ommuurde kern van het Romeinse 'Junkaria' ontwikkelde het Visigotische 'Ficares' zich tot hoofdstad van de Alto Ampurdán. Onderkoning Jaime I kreeg de stad, die tot 1276 afhankelijk was van de graaf van Besalú stadsrechten en mocht zich voortaan 'koningsstad' noemen. In ruil daarvoor moest Figueras de koning helpen de macht van de eerzuchtige graven van Besalú en Ampurias in te dammen. Hugo IV, graaf van Ampurias, zag hierin aanleiding de stad in 1274 in brand te steken. Van de oude stadsmuren bleef slechts één toren intact.

San Pedro/San Pere
Midden in het oude centrum staat de parochiekerk met gotisch schip en Romaanse kapel aan de NO-hoek. Deze 14de-eeuwse kerk, waar het huwelijk van een aantal koningen werd ingezegend, werd in 1936 zwaar beschadigd.

Museu dels Joguets
Een mooie collectie historisch speelgoed.

Castillo de San Fernando
De goed bewaarde vesting werd in 1743 gebouwd onder Fernando VI. Het opvallend grote stervormige complex telt zeven bastions en is omgeven door grachten. De vesting was het belangrijkste Catalaanse bolwerk tegen de invallen van de Fransen.

Teatre-Museu Dalí
De schouwburg uit 1826 werd in 1974 ingericht als museum. Hier bevindt zich een indrukwekkende verzameling schilderijen, sculpturen en objecten van de grote surrealistische kunstenaar Salvator Dalí.

Andere bezienswaardigheden
Monument ter ere van de in Figueras geboren ingenieur Narciso Monturiol, uitvinder van de eerste Spaanse onderzeeboot. Het 'Museu del Empurdá' bezit een verzameling schilderijen van Spaanse meesters, meubels