Gastronomie

Categorie: 
Overige
Dutch

De mediterrane keuken heeft eeuwenlang buitenlandse invloeden ondergaan, in het bijzonder van de Romeinen en de Moren. Olijven, rijst, sinaasappels, amandelen en saffraan gecombineerd met de producten uit de zee en de bergen. De gevarieerde keuken van Catalonië kent zoete en kruidige combinaties, visstoofpotten, gerechten met slakken en verschillende klassieke sauzen zoals de pikante romesco gemaakt van paprika, tomaat en Spaanse peper. Fruit en groenten van hoogwaardige kwaliteit, zoals de ñora pimienta, groeien op de vruchtbare kustvlakten van Valencia en Murcia. Paella is het bekendste rijstgerecht uit deze regio.

De keuken van Barcelona en de Costa Brava heeft als typische schotel de "zarzuela". Het is een visgerecht, samengesteld uit stukken kreeft, mosselen en garnalen, en bereid in wijn en olijfolie waaraan uien, tomaten, knoflook en laurierbladen zijn toegevoegd; het geheel wordt opgediend met een pikante saus.
"Escudilla" is een populaire hutspot van vis.
"Suquet" is eveneens een visschotel.
"Puchero" is een hutspot van rundsvlees.
"Butifarra" bevat bloedworst met bonen.
"Estofado" is goulash in rode wijn.
"Crema catalana", is een lekker nagerecht, een soort vanillepudding met gebrande suiker.