Besalú

Categorie: 
Rondom Empúries
Dutch

2 000 inw. hoogte 151 m

Het prachtig stadje met zijn middeleeuwse brug over de Fluvià had in de middeleeuwen een belangrijke positie. De aartsvader van de graven van Barcelona, Vifrido el Velloso (Wilfried de Harige), was voor hij de Spaanse Mark onder zijn heerschappij bracht graaf van Besalú. Toen dit gebied na zijn dood onder zijn zoons werd verdeeld, werd Besalú opnieuw zelfstandig, tot het begin 12de eeuw voorgoed toeviel aan de graven van Barcelona.

San Pedro/San Pere
De 12de eeuwse Romaanse pseudo-basiliek hoorde bij het benedictijnen klooster dat begin 19de eeuw werd verwoest en dient nu als parochiekerk. Het beeldhouwwerk aan de voorgevel is gemaakt door steenhouwers uit de Roussillon. Vooral het 'venster' gevat tussen zuilen en archivolten en geflankeerd door twee leeuwen, is de moeite waard. In de kooromgang met straalkapellen zijn de 'kapitelen' van de vier dubbelzuilen versierd met levendige voorstellingen van o.a. de droom en de reis van de Drie Koningen hun bezoek aan Herodus, de moord op de Onnozele Kinderen en de vlucht naar Egypte.

San Vicente/San Vicenc
Deze 13de eeuwse Romaanse kerk heeft een zijportaal met schitterend beeldhouwwerk en een roosvenster in de voorgevel. Het tongewelf van het middenschip heeft halfronde bogen, dat van de zijbeuken kwartronde bogen.

Mikwah
Vlak bij de 12de eeuwse brug met de twee verdedigingstorens, die 200 jaar later werd vernieuwd, voert een trap naar de voormalige mikwah. Dit joodse rituele badhuis is een overblijfsel van de joodse gemeente die al in de Karolingische tijd bestond, maar sinds de pogroms na het edict van 1492 niet meer is teruggekeerd.