Sin Crianza – Crianza – Reserva – Gran Reserva

Volgens de wijnwet onderscheiden we in Spanje 4 categoriën.

SIN CRIANZA of Vino Joven

Normaal zijn het wijnen gemaakt om jong te drinken, die direct na klaring worden gebotteld. Het zijn wijnen zonder of minder dan 6 maanden houtrijping. Er kunnen wijnen bij zijn die een jaar in een tank opgeslagen liggen en dan nog zes jaar op fles verder rijpen. Bepaald jonge wijnen kan men dit niet altijd noemen. Maar het INDO (Instituto Nacional de Denominaciones de Origen) stimuleert het gebruik van de term ‘Vino Joven’(jonge wijn) in plaats van de naam ‘Sin Crianza’. De echte wettelijke benaming is feitelijk ‘Con Simple Garant de Origen’. Maar die benaming vinden ze weer te ingewikkeld en er blijft dus discussie. In de rest van Europa blijft men de term ‘Sin Crianza’ gebruiken en iedereen weet precies wat het betekent.

CRIANZA

De rode wijn krijgt het label “Crianza” als hij minstens twee kalenderjaren is opgeslagen, waarvan minimaal 6 maanden op eikenhouten vaten (barricas). Witte en Rosado Crianza moeten minstens één kalenderjaar in de wijnkelder rijpen, waarvan drie maanden op barricas. Bijvoorbeeld: Een rode Crianza uit 2010 werd geoogst in oktober 2010 en heeft twee volledige kalenderjaren (2011 en 2012) gerijpt (waarvan minimum één jaar op barricas). Hij kon vanaf 1 januari 2013 de Bodega verlaten. Op dat moment was hij dus in zijn vierde jaar en feitelijk was hij drie jaar en drie maanden oud.

RESERVA

Rode Reservas brengen drie kalenderjaren door in de Bodega waarvan één jaar in barricas. Ze kunnen dus het vierde jaar verkocht worden. De witte en rosado Reservas brengen twee kalenderjaren door in de Bodega waarvan zes maanden in barricas.

GRAN RESERVA

Ze worden enkel in goede wijnjaren gebotteld. De rode wijnen moeten minimum twee kalenderjaren in barricas doorbrengen en minstens drie jaren op fles rijpen. Ze mogen pas het zesde jaar verkocht worden. De witte en rosado moeten een rijpingsproces van minimaal vier jaar achter de rug hebben, waarvan minimum zes maanden in barricas.

Even op een rijtje om het simpel te houden:

Rode wijn

* Sin Crianza: geen of minder dan 6 maanden barrica
* Crianza: 2 kalenderjaren en minimum 6 maanden barrica
* Reserva: 3 kalenderjaren en minimum 12 maanden barrica
* Gran Reserva: goed wijnjaar + 2 kalenderjaren in barrica en minimum 3 jaar op fles

Witte wijn en Rosado

* Sin Crianza: geen of minder dan 3 maanden barrica
* Crianza: 1 kalenderjaar en minimum 3 maanden barrica
* Reserva: 2 kalenderjaren en minimum 6 maanden barrica
* Gran Reserva: goed wijnjaar + 4 kalenderjaren en minimum 6 maanden barrica

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap