Zin in een Spaanse kaki?

Van september tot december kun je kaki’s, afkomstig uit Zuid-Europa, aantreffen in onze winkels. Ze zien er uit als een grote vleestomaat, maar dan oranje van kleur en de zoete smaak kan je best vergelijken met een mango of abrikoos. Je kan een kaki pas eten als ze overrijp is en het vruchtvlees zacht is. Als een kaki nog hard is smaakt deze enorm wrang en bitter omwille van het hoge tanninegehalte (looizuur). Hoe rijper een kaki is, des te zachter ze wordt, zoals bij een kiwi het geval is. Een kaki bevat ongeveer 20% suiker, is rijk aan vitamine C, is o.a. een bron van vezels en bevat provitamine A. Dit maakt de kaki gezond voedsel voor de donkere wintermaanden waarin extra vitamine C uiterst welkom is.

Traditie

In Japan wordt de kaki gebruikt bij de feesten rond Nieuwjaar als offergave bij de herdenking van een overledene. In de Chinese geneeskunde wordt het vruchtvlees aangewend als koortsverlagend middel. En het sap van de onrijpe kaki zou bloeddrukverlagend werken. Verder zou de kaki de maag versterken, helpt hij tegen buikloop, zou hij haaruitval tegengaan… Maar persoonlijk zou ik niet wachten op een van voorgaande symptomen…en mij laten verleiden door deze onbekende vrucht.

Hoe eet je een kaki?

Eerst en vooral moeten ze overrijp zijn. Je bewaart ze daarom het best in een fruitschaal bij kamertemperatuur. Als de schil een beetje glazig wordt en lichtjes kan worden ingedrukt. En je haalt er de schil best af.

Smakelijk!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap