Een nieuwe gezondheidshype: de granaatappel

De granaatappel is afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee en wordt van oktober tot januari in Turkse winkels of bij andere zuiderse groenteboeren aangeboden. Je kunt een granaatappel eten als fruit of als ingrediënt toevoegen aan salades en desserts. De gezondheidshype, is een gevolg van zijn groot gehalte aan antioxidanten. Het is een bron van kalium, vitamine C maar vooral polyfenolen. Deze werken ontstekingsremmend. Bovendien wordt de granaatappel tot de afrodisiaca gerekend omdat het testosteronniveau wordt verhoogd. Verder stabiliseert hij de bloeddruk, heeft een milde werking op de prostaat, beschermt tegen prostaatkanker… Redenen genoeg om het eens te proberen.

Hoe eten?

Enkel de pitten of het sap afkomstig van de pitten zijn belangrijk. De rest is voor de composthoop. Je snijdt de granaatappel in twee delen. Boven een grote kom mep je met een pollepel op de schil. En alles val in de kom. Vervolgens doe je daar iets water bij zodat de oneetbare witte vliezen komen bovendrijven. Die verwijder je met een schuimspaan en vervolgens giet je het water af. Of je kan het ook doen zoals in volgend filmpje. Opgelet: Draag geen witte kleren tijdens het openen. De vlekken krijg je er nadien niet meer uit.

Zelf grenadine maken

Je kunt grenadine eenvoudig maken door het sap van de granaatappel met suiker in een pannetje te laten indikken tot een stroperige massa. Het is op de eerste plaats een product om limonade mee te maken. Maar ingevroren met eenzelfde hoeveelheid water wordt het een mooi rood waterijsje. Verder kan je grenadine toevoegen aan yoghurt, pudding, roomijs… En je kan er cocktails mee bereiden.

Waarop wacht je nog?

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap