Pesto maken?

Wat heeft de parasolden met pesto te maken?

De parasolden (Pinus pinea) is met zijn schermvormige kroon een van de karakteristieke bomen van het gebied rond de Middellandse Zee. Van oorsprong komen ze uit het westelijk deel van het Middellands Zeegebied. Maar sinds de romeinen wordt de boom overal aangeplant in deze kuststreken.

De roodbruine soms oranjeachtige schors heeft diepe groeven en schubben. De takken staan onder een scherpe hoek opstijgend aan de stam. De glanzend bruine kegels, die ontstaan uit de vrouwelijke bloeikegels, zijn eivormig 10-15 cm lang en 10 cm breed. Ze zijn pas rijp in de herfst en winter van het 3de jaar na de bloei. De zaden ervan kennen we als de eetbare pijnboompitten die rauw of geroosterd gegeten worden en ze zijn een van de ingrediënten om pesto te bereiden.

Pesto

Er bestaan verschillende recepten voor pesto. Maar de oorspronkelijke basis is: basilicumblaadjes, pijnboompitten, pecorino- of Parmezaanse kaas en zeezout. Samen met een beetje olijfolie wordt het mengsel in een vijzel gestampt. (Vandaar de naam ‘pesto’ = gestampt) Sindsdien zijn er allerlei variaties ontstaan. Je kan fijn gehakte knoflook toevoegen. Voor rode pesto worden er zongedroogde tomaten in olie toegevoegd. Om zwarte pesto te verkrijgen voeg je zwarte olijven toe. Maar in feite spreken we dan al van een tapenade. Je mag de pijnboompitten ook vervangen door amandelnoten enz.

Je ziet dat er zijn vele varianten mogelijk zijn op het originele recept. Misschien krijg je zelf inspiratie als je volgend filmpje bekijkt. 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap