Pedro Ximenez Sherry

Sherry, toch niet alleen voor oma’s en opa’s

Pedro Ximénez gelijkt in niets op de droge sherry die jij en ik normaal kennen. Hij is namelijk zéér zoet met een donkerbruine ondoorzichtige kleur. Het is een typisch Spaanse drank uit de streek Montilla-Moriles, in de provincie Córdoba, in het centrum van de driehoek Granada-Málaga-Sevilla. Pedro Ximénez is tevens de naam van de druif waaruit deze sherry wordt bereid.

Na het plukken van de druiven worden ze eerst op matten in de zon gelegd bij temperaturen van bij de 50°C om te drogen. Gedurende een 2-tal weken veranderen de druiven in rozijnen met weinig vocht en veel suiker. Daarna worden ze pas geperst wat nu zeer moeilijk is omwille van het weinige sap dat nog aanwezig is. De persing gebeurt bij een druk van 300 kgf per cm² met als resultaat een stroperige massa die slechts moeilijk gist omwille van het hoge suikergehalte. Als door de gisting 1% alcohol wordt bereikt voegt men gewoon alcohol toe tot ongeveer de 17% wordt bereikt. Vervolgens rust de sherry een 6-tal maanden waardoor hij helder wordt. Dan wordt hij overgegoten in Amerikaanse eikenhouten vaten om gedurende lange tijd verder te rijpen. Eenmaal in de fles wordt de Pedro Ximénez alleen maar beter, zelfs in een geopende fles. Wel bewaren in het donker en op een frisse plaats.

Gebruik

Serveren de Pedro Ximénez niet te koud maar ook niet op kamertemperatuur (21°C). Het best smaakt hij rond de 15-16 °C. Ideaal bij blauwe schimmel kaas, chocolade- en andere zoete desserts. De oudere drink je best puur. Het is een dessert op zichzelf. En wat betreft de prijs die kan variëren van een 10-tal euro voor een fles tot 400 euro. Maar dat het een streling is voor de tong kan je reeds vaststellen bij de goedkoopste.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap