Gazpacho

Dit Spaans gerecht is een koude tomatensoep met rauwe groenten en kruiden, maar in originele versie zonder vlees of bouillon. Ze wordt ijskoud gegeten en dus niet opgewarmd. Van deze soep kun je zeggen dat ze de dorst lest, uw honger stilt en het lichaam voorziet van de nodige vitamines en zout. En dat wisten de Spaanse herders reeds voor de romeinse tijd. Zo lang reeds wordt er in Spanje Gazpacho gegeten. De benaming is afkomstig van het Latijnse woord “caspa” wat in feite restant of kleinigheid betekent.

De klassieke bereiding (4 personen)groene peper, 1 teentje knoflook, 1 ui, 1/2 komkommer (zaadkern verwijderen), 1 snede brood, 2 eetlepels rode wijnazijn, snuifje zout en peper, 2 eetlepels olijfolie, ½ liter water
• Snij de groenten en meng de ingrediënten in een kom.
• Schep telkens een portie in een mixer en pureer tot het geheel smeuïg is. Giet vervolgens de soep over in een grote kom. Proef de soep en breng ze op smaak. Dek af en zet ze 2 uren in de koelkast.

Serveren
Juist voor het serveren van de soep mag je wat extra groenten toevoegen. Hiervoor heb je het volgende nodig: 1 groene peper, 2 sjalotjes, 1/2 komkommer, croutons of stukjes in olijfolie gebakken brood.
Snij deze groentjes heel fijn juist voor het opdienen. Doe deze groentjes en de broodkorstjes in afzonderlijke kommetjes zodat iedereen deze naar wens zelf kan toevoegen tijdens het eten van de soep.

Het geheim van deze soep
Tijdens koken kunnen tot 70% van de in water oplosbare vitamines B en C verloren gaan. Deze rauw opgediende soep bevat dus de hoogst mogelijke gehalte aan vitamines en mineralen.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap