Pulpo

In Spanje noemen ze hem “pulpo”, wij kennen hem onder de naam “octopus”. Het is een inktvis zonder inwendig skelet. In Ampurias tref je hem aan op die plaatsen in de zee waar er nogal wat rotsen zijn en je veel schelpen ziet. Het is een dier dat vooral ’s nachts jaagt en hoofdzakelijk leeft van schaaldieren, schelpdieren en vissen. Als je tijdens het zwemmen er eentje opmerkt tussen de rotsen, zal het dier zich snel uit de voeten maken door water uit een pijpvormig orgaan (sifon) te spuiten. Bij dreigend gevaar zal hij zelfs zijn inktzak leegspuiten om aan zijn achtervolgers te ontkomen. Het is die donkergekleurde vloeistof die ook verantwoordelijk is voor de nogal zwarte kleur van de plaatselijke Catalaanse paella. film: octopus vulgaris

Gastronomie

“Pulpo Gallego” of Galicische Octopus is een tapa of appetizer die overal in Spanje wordt geserveerd. Het gerecht is heel simpel: gekookte octopus, opgediend met gestoomde aardappelen, olijfolie en zoete Spaanse paprika. Indien je interesse hebt en veel zin om zelf aan de slag te gaan vind je voldoende info op internet. Je kunt zelf vaststellen dat het iets totaal anders is dan de “calamares” die overal geserveerd wordt en die we bij ons ook kennen als gefrituurde “inktvisringen”. Pulpo is minder bekend, maar zeker de moeite waard om ook eens van te proeven. Je kunt het gerechtje zelfs bestellen als “koude” tapa in de meeste bars. Smaakt geweldig met een pintje Spaans bier.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap