De calçotada, een Catalaanse traditie.

Jaarlijks worden er van februari tot Pasen in Catalonië massale ui-barbecues gehouden. Het is de periode dat de stengelui of calçot uit de grond wordt gehaald. Zo'n ui-barbecue noemt men in Catalonië een calçotada.
De zaadjes voor deze ui worden tussen januari en maart gezaaid. De ronde ui, die hieruit groeit, wordt geoogst in juli - augustus. Vervolgens snijdt men deze uien doormidden en plant ze terug in de aarde, om dan de calçots in december te kunnen oogsten. Dus het duurt een heel jaar vooraleer men deze lekkernij op de barbecue kan roosteren. Deze wordt gestookt met dunne twijgen, meestal het snoeihout uit de wijngaard. De vlammen omringen de de calçots volledig zodat ze er zwartgeblakerd uit tevoorschijn komen. Vanaf het moment dat ze gaar zijn totdat de calçots gegeten worden, worden ze traditioneel in een krant gewikkeld om ze warm te houden.
Het bord is een dakpan. En de calçot wordt gegeten zoals nieuwe haring. De zwart geblakerde buitenkant wordt tussen duim en wijsvinger afgestript met de calçot bungelend aan de andere hand. Vervolgens wordt de calçot door de romescosaus gehaald om vervolgens als een haring in de mond te glijden. Je eet alleen het witte deel. En omdat het een knoeiboel is wordt in het restaurant daarom een groot servet, een "babero", om je hals geknoopt.
Smakelijk en houd het proper…

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.

Gmap